Borgerlig begravning

Allt om borgerlig begravning

När det är dags att ta farväl av en kär anhörig är det mycket som behöver ordnas. Det kanske allra viktigaste är begravningsceremonin, eftersom man då får möjlighet att hylla den avlidne och ta farväl en sista gång. Den traditionella begravningen genom Svenska kyrkan har länge varit det naturliga valet, men med tiden har det blivit allt vanligare med en borgerlig begravning. För den som inte är troende eller av andra anledningar inte väljer en begravning genom Svenska kyrkan, finns möjligheten att skräddarsy en borgerlig begravning som motsvarar ens förväntningar.

Behöver du hjälp med en begravning?

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Vad är en borgerlig begravning?

En borgerlig begravning är en begravning som inte sker genom Svenska kyrkan. Detta betyder inte att ceremonin inte kan innehålla religiösa inslag, men det är inte något krav. Till skillnad från ceremonin som genomförs av Svenska kyrkan har man som anhörig dessutom mycket större frihet att skräddarsy ceremonin enligt egna önskemål.

Ceremoni

En av de största fördelarna med en borgerlig begravning är den stora friheten som den medför. Till skillnad från en begravning som leds av Svenska kyrkan är ceremonin på en borgerlig begravning helt och hållet utformad enligt de anhörigas önskemål. Det är vanligt att välja ett särskilt tema som antingen representerar den avlidne eller som anses lämpligt av de anhöriga. Man väljer själv vilken typ av musik man vill ha, och det kan vara allt från psalmer till den avlidnes favoritmusik. Många väljer även att läsa upp dikter, hålla tal eller hitta andra kreativa sätt att ta farväl på ett vackert och respektfullt sätt.

Vem leder ceremonin?

På en borgerlig begravning är det alltid en så kallad officient som leder ceremonin. Liksom i planeringen av ceremonin har man stor frihet även i valet av officient, som kan vara vem som helst. För det mesta brukar det vara en nära vän, en familjemedlem, eller en annan person som de anhöriga väljer. De flesta begravningsbyråer har också officienter, och på många håll i landet finns det också, av kommunen, särskilt utsedda officienter. Valmöjligheten är stor, just för att du ska få möjligheten att välja det som passar dig bäst.

Plats

Begravningsceremonin brukar äga rum i ett kapell, men även i den här frågan är man välkommen att själv välja den plats som bäst motsvarar förväntningarna. Det är också vanligt att hålla ceremonin i trädgården, i hemmet, vid havet eller på en annan plats som betydde mycket för den avlidne. Det finns inga restriktioner vad gäller platsen, så länge det är praktiskt genomförbart att organisera ceremonin där. Alla som är folkbokförda i Sverige betalar en begravningsavgift som täcker kostnaderna för kapellet, om man väljer att hålla begravningen där. Väljer man en annan plats står man däremot för kostnaderna själv.

Vem kan begravas borgerligt?

I Sverige finns det inga krav för att man ska få en borgerlig begravning, utan det är en möjlighet för alla. De flesta som begravs borgerligt är inte troende, och väljer därför att inte begravas genom Svenska kyrkan. Om man dessutom officiellt har gått ur Svenska kyrkan har man oftast inte heller rätt att begravas av kyrkan, så vitt man inte betalar särskilda avgifter. Många är inte medvetna om detta, och det kan ibland leda till komplikationer om de anhöriga inte är medvetna om att den avlidne valt att avsäga sitt medlemskap i Svenska kyrkan.

Klädsel

På en borgerlig begravning gäller inte samma strikta krav som på en traditionell begravning genom kyrkan. Det är upp till de anhöriga att informera gästerna om klädkoden som förväntas, men oftast är det mörka färger som gäller. Däremot förekommer det numera också att ljusa kläder ombedes, och barn brukar inte förväntas bära svart. Ibland förekommer det också att man kan bära valfri klädsel, men det är då viktigt att välja en klädsel som är lämplig och respektfull mot den avlidne.

Var placeras kistan eller askan?

Det finns inte någon särskild begravningsplats för den som väljer en borgerlig begravning, utan liksom alla andra begravs den avlidne på kyrkogården. Eftersom alla folkbokförda svenskar betalar en begravningsavgift har man rätt till gravsättning och gravplats, oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Så länge man är folkbokförd i landet dras begravningsavgiften automatiskt från skatten. Det är även möjligt att sprida askan i naturen om man önskar det, men då krävs ett särskilt tillstånd från Länsstyrelsen.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top