Begravningsbyrå i Linköping

begravningsbyrå linköping

Få hjälp med att jämföra offerter från olika begravningsbyråer

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Letar ni efter en begravningsbyrå i Linköping som kan ordna den begravning ni önskar. Vi på Begravo samarbetar med flera av de största begravningsbyråerna i både Sverige och självklart Linköping Du kan via oss jämföra offerter på begravningstjänster från auktoriserade begravningsbyråer i Linköpings kommun där samtliga är anslutna till Sveriges begravningsbyråers förbund (SBF).

Biskopsstaden Linköping är Östergötlands största stad, och har en historia som sträcker sig mer än tusen år bakåt i tiden. Det är en lärdoms- och religionsstad sedan länge, och erbjuder många vackra gamla kyrkor att välja mellan för den som hamnat i den situationen att de måste begrava en nära anhörig i Linköping. Men Linköping är mer än bara lärdom och religion, och kan erbjuda både vacker natur och ett rikt kultur- och nöjesliv. Linköpings kommun är Sveriges befolkningsmässigt femte största, vilket borgar för att man kan hitta det mesta som man vill ha där.

Linköping är Östergötlands residensstad, och är även en av de första biskopsstäderna i Sverige. Under medeltiden var Linköping en av Sveriges viktigaste kyrkstäder, och även om dess betydelse idag är mindre än den var på 1200-talet så har man en kyrklig historia få andra städer i Sverige kan mäta sig med.


Företag som ordnar begravning i Linköping

  • Lavendla
  • Funera
  • Fenix Begravningsbyrå
  • Centrala Begravningsbyrån
  • Begravningsbyrån Stilla
  • Fonus
  • Wilja Begravningsbyrån

Kyrkor i Linköpings kommun

Även om Domkyrkan dominerar i staden så finns här också flera andra kyrkor att välja mellan. Ibland så är det så att den avlidne gjort klart var och hur begravningen ska gå till, men i andra fall så måste man själv välja. Då kan man få god hjälp av en begravningsbyrå, speciellt om man själv inte känner staden så väl. Kontakta gärna någon av de begravningsbyråer som är anslutna till Begravo.se. Här listar vi några av de kyrkor som finns i Linköping, men det är långt ifrån alla.

Linköpings domkyrka

Sveriges näst största domkyrka – och kyrkobyggnad över huvud taget – ligger i Linköping. Hur gammal den är är oklart, men den stod definitivt där redan 1153. Domkyrkan har dock byggts om och till flera gånger sedan dess. Linköpings domkyrka är centralt belägen, mitt emot Linköpings slott, som under flera hundra år var säte för stiftets biskop. Domkyrkan har under senare tid genomgått omfattande renoveringar, med lyckat resultat, och är på alla sätt och vis en fantastiskt vacker och imponerande kyrkbyggnad.

Sankt Lars kyrka

Sankt Lars kyrka är belägen bara några hundra meter från Domkyrkan, och kan inte riktigt mäta sig med denna vad gäller storlek eller ståtlighet. Men det är en kyrka med anor, som sträcker sig tillbaka till åtminstone 1100-talet. Ursprungligen fanns på platsen en stavkyrka, som ersattes av en stenkyrka någon gång under andra halvan av 1100-talet. Numera ligger kyrkan mitt i centrala Linköping, men ursprungligen var den avsedd för landsortsbefolkningen som bodde runt staden.

Lambohovskyrkan

Belägen i stadsdelen Lambohov i sydvästra Linköping så är Lambohovskyrkan en av Linköpings yngre. Den invigdes 1987 och har en spännande arkitektur inspirerad av Noas ark. Lambohovskyrkan delas av dels Svenska kyrkan (Slaka församling) och dels Linköpings missionsförsamling. Gudstjänsterna hålls varannan gång av en pastor från Svenska kyrkan, och varannan av en från missionsförsamlingen.

Sankt Nikolai kyrka

Sankt Nikolai kyrka är huvudkyrka i Sankt Nikolai katolska församling, en del av Stockholms katolska stift. Kyrkan invigdes 1990, men föregicks av ett kapell. Då antalet katoliker i Linköping stadigt ökade under 1900-talets andra hälft så befanns detta kapell vara för litet. Sankt Nikolai kyrka är numera ett självklart kyrkligt centrum för stadens katoliker.

Mikaelskyrkan

Mikaelskyrkan är församlingskyrka för Ryds församling i västra Linköping. Kyrkan invigdes 1972, men byggnaden är betydligt äldre än så. Den byggdes på 1700-talet som sädesmagasin åt Ryds herrgård vilket gör att den har ett ganska så unikt utseende, även om den byggdes om när den gjordes om till kyrka.

Berga kyrka

Stadsdelen Berga i södra Linköping kan ståta med Berga kyrka, med en spännande och annorlunda rund utformning. Berga kyrka invigdes 1978 och har plats för 350 personer.

Uppståndelsens kapell

Uppståndelsen kapell är ett begravningskapell som ligger vid Linköpings centrala griftegårdar. Kapellet arkitektur visar på en tydlig funktionalistisk influens.

Sankta Maria

Sankta Maria i Johannelund i sydvästra Linköping invigdes 1963 på Jungfru Maria bebådelsedag, vilket gett kyrkan dess namn. Ursprungligen hette dock kyrkan Johannelunds kyrka och sitt nuvarande namn fick den först 2005. I Johannelund finns även församlingshemmet Mariagården.

Skäggetorps kyrka

Stadsdelen Skäggetorp började växa fram på 1960-talet, och fick sin nuvarande kyrka 1975. Kyrkan är byggd i brunt tegel och har en säregen arkitektur, som gör att den verkligen sticker ut. I anslutning till kyrkan finns även ett församlingshem. Kyrkan ligger centralt i Skäggetorp, bakom stadsdelens köpcentrum.

Vreta klosters kyrka

Vreta kloster grundades runt år 1100 och även om endast ruiner återstår idag, sedan det slutgiltigt övergavs i slutet av 1500-talet, så finns klosterkyrkan kvar. Vreta klosters kyrka är belägen en mil nordväst om Linköping. Kyrkan är högt belägen med en fantastisk utsikt över Östgötaslätten. Dess ursprung som klosterkyrka märks än idag på dess arkitektur, även om den sedan 1533 använts som sockenkyrka av Svenska kyrkan.

Vikingstad kyrka

En mil sydväst om Linköping ligger Vikingstad, med Vikingstads kyrka som invigdes 1785. På nästan samma plats fanns dock en tidigare kyrka från 1200-talet. Kyrkan är den största i Vikingstads församling, och har även en stor kyrkogård och minneslund. Kyrkan är byggd i rokokostil, med gustaviansk inredning.

Minnesstund efter begravningen

Efter begravningsceremonin är det vanligt att man håller en minnesstund, ofta då i ett församlingshem. Där kan man minnas den döda tillsammans med andra anhöriga. Att sitta ner tillsammans och fika eller äta tillsammans när man pratar kan göra sorg lättare att bära. Minnesstunden behöver dock inte hållas i ett församlingshem, utan många väljer att i stället boka ett café eller en restaurang, eller helt enkelt samlas hos någon av de anhöriga. Kanske vill man också boka catering, så att man slipper tänka på att ordna med mat och disk, utan i stället kan fokusera på gemenskap och minnen.

Oavsett vad du har tänkt dig för minnesceremonin, eller om du inte känner dig på det klara med vad du är ute efter, så kan en bra begravningsbyrå hjälpa dig att hitta det du vill ha. Att boka lokaler och sådant när man har sorg efter en anhörigs bortgång är ingenting som lockar, och en begravningsbyrå kan då göra att allt sådant tråkigt går enklare och smidigare.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top