Dikter till begravningen

Dikt för begravning

När man har förlorat en närstående, familjemedlem eller bekant kan det kännas svårt att sätta ord på den saknad som man känner. Med en begravningsdikt kan du få hjälp med detta. Ett mycket vanligt missförstånd är att en dikt till en begravning alltid ska vara sorgsen. Så är inte fallet. En begravningsdikt kan mycket väl vara fylld med glädje och lycka, för att hylla det liv som en gång var.

Behöver du hjälp med en begravning?

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Fördelen med att använda sig av en begravningsdikt är att dikten kan användas på otroligt många sätt. Du kan t.ex. välja att använda en dikt för att skapa en fin dödsannons, men den kan även stå skriven i programbladet, på ett kort, för att visa kondoleanser eller t.ex. för att läsas upp i samband med själva begravningen. Det är inte ovanligt att det finns ett tydligt program för hur begravningen ska gå till. Önskar du läsa upp en dikt i kyrkan eller i samband med begravningen är det alltid rekommenderat att du först avtalar detta med den borgerliga officianten eller prästen som ska hålla i begravningen eller minnesstunden.

Att välja en dikt till begravningen

Det finns mängder med olika typer av begravningsdikter att använda sig av, men hur vet man vilken man ska välja och vad som är passande? Eftersom det finns så otroligt många olika typer av dikter att använda sig av kan det kännas svårt att välja rätt. Det spelar ingen roll om du är ute efter en kort dikt eller om du hellre föredrar en längre. Längre dikter lämpar sig bäst för att läsa upp i samband med ceremonin, medan kortare passar bra till t.ex. annonser eller på kort.

Valet av dikt har större betydelse än man kan tro. Eftersom dikten ändå ska användas i samband med att en närstående eller en bekant har gått bort, är det viktigt att dikten är respektfull mot den avlidne och närstående. Med det sagt betyder det inte att dikten måste vara tråkig, opersonlig och stel, men försök att hålla inne på osmakliga skämt eller skämt som kan uppfattas illa av andra. Alldeles för intima och personliga situationer och uppgifter om den avlidne eller er relation bör också uteslutas, för att förhindra obekvämligheter.

Trots det ska dikten naturligtvis förmedla de känslor som du själv känner, oavsett om du väljer en färdig dikt från en bok, känd poet eller om du skriver dikten själv.

Skriv en egen dikt

Naturligtvis kan man välja att själv skriva en dikt till den man har mist. Det finns inga regler för hur en dikt ska vara utformad och du behöver heller inte tänka på att dikten alltid ska rimma. Det finns mängder med dikter där man inte finner ett enda rim. Det viktigaste är att du känner att du får med det du vill säga och att du förmedlar den känsla som du känner.

Att skriva en egen dikt när man känner stor sorg kan för många kännas svårt. Känslorna dras lätt upp och det kan vara svårt att hitta orden. För andra är det enklare och orden kommer av sig själv. Du bestämmer helt själv om du vill använda en färdig dikt eller komponera ihop en egen, båda alternativen är precis lika personliga och meningsfulla. Skulle det även vara så att du planerar att dikten ska läsas upp under ceremonin, men inte själv klarar av att läsa den, kan i många fall prästen eller den borgerliga begravningsförrättaren hjälpa till med det. På så sätt har du möjlighet att dela med dig av dina känslor och kan säga farväl till den avlidne med din utvalda dikt, utan att känna någon stress eller svårigheter för att klara av att läsa upp den. Återigen är det viktigt att komma ihåg att detta är något som bör avtalas med prästen innan begravningsceremonin, så att din dikt får ett eget utrymme i programmet.

Sätt att påbörja en dikt

Det svåraste med att skriva en egen dikt är att veta hur dikten ska börja. Det är alltid den första meningen som vanligtvis är klurigast och därefter brukar resten flyta på av sig själv. Det är lätt hänt att man påbörjar en mening, för att sedan sudda ut denna och skriva en ny. Ge dig själv tid att skriva en begravningsdikt, eftersom du troligtvis befinner dig i en mycket svår tid i livet.

Här nedan har vi samlat ett flertal olika meningar som du kan använda dig av när du ska komponera ihop dikten. Använd dig av alla eller välj endast ut ett par få som du tycker förmedlar det du vill säga. Naturligtvis kan du byta ut ord som han mot hon eller syster mot bror. Meningarna är endast vägledningar så att du lättare får fart på skrivandet.

“I minnet lever du kvar hos oss, älskade mamma”

“Vi saknar dig älskade pappa”

“En dag kommer vi att träffas igen, men till dess ska jag dig minnas”

“Min kärlek till dig kommer aldrig att försvinna”

“Du kommer för alltid att vara en del av mig”

“Allt vi var för varandra, allt är vi fortfarande”

“Jag är lycklig över att få ha träffat dig och lärt känna allt vad du var”

Hitta begravningsdikter på nätet

Om man inte redan vet med sig vilken dikt man vill använda sig av (eller om man vill skriva en egen), kan man med fördel dra nytta av internet. På internet kan du hitta dikter passande för begravningar av kända så väl som okända poeter och författare. Det är dock viktigt att komma ihåg att dikter som är yngre än 70 år gamla kan skyddas av upphovsrättslagen. Det betyder att de inte får användas eller publiceras i t.ex. tidningar utan författarens tillstånd. Detta gäller även om du t.ex. endast väljer att använda dig av en mindre del av en dikt. Vill du vara säker på att du gör rätt för dig är det rekommenderat att främst använda sig av dikter som är 70 år gamla eller äldre. Naturligtvis behöver du inte fundera över någon upphovsrättslag om du skriver din egen begravningsdikt. Den är din och endast din att bruka som du önskar.

Dikter av Karin Boye

Dikt – Vägen hem

Jag vet en väg som leder hem.
Den vägen är tung att gå.
Var vandrare där blir en fattig man
och liten och ful och grå.
Jag vet en väg som leder hem.
Den vägen är kal och ren.
Den är som att luta sin varma kind
mot obarmhärtig sten.
Men den som känt den stenen
mot kindens isade blod,
skall märka, hur mild dess hårdhet är,
hur trogen och fast och god.
Och han skall tacka stenen
och hålla det hårda kärt
och prisa det enda kämpaspel
som var sin seger värt.

Källa: www.karinboye.se

Dikt – Efter döden

Hur känns det, när man får vingar, då man är död, säg, mor?
Först kröker ryggen på sig, den växer så bred och stor.
Sen blir den tyngre och tyngre. Det är som man bar ett berg.
Det rister och det brister i revben och kotor och märg.
Så rätar den upp sig med ett ryck och bär allt, allt.
Då vet man, att man är död nu och lever i ny gestalt.

Källa: www.karinboye.se

Dikt av Pär Lagerkvist

Dikt – Vem gick förbi min barndoms fönster

En gång skall du vara en av dem
som levat för längesen.
Jorden skall minnas dig
som den som minns gräset
och skogarna
det multnade lövet.
Så som myllan minns
och så som bergen minns vindarna.
Din frid skall vara oändlig
så som havet.

Källa: Fråga bibliotekarien

Dikt av Erik Lindgren

Dikt – Arioso

Någonstans inom oss är vi alltid tillsammans,
någonstans inom oss kan vår kärlek aldrig fly.
någonstans, o någonstans har alla tågen gått
och alla klockor stannat:
någonstans inom oss är vi alltid här och nu,
är vi alltid du intill förväxling och förblandning,
är vi plötsligt undrans under och förvandling,
brytande havsvåg, roseneld och snö.

Källa: www.lars-son.se

Kortare dikter till dödsannonser och kort

Du är som solen, månen och
stjärnorna – alltid med oss.

För alltid borta,
men aldrig glömd.

Frid över ditt minne
I ljust minne bevarad
Ditt minne lever
Jag (Vi) kommer aldrig att glömma dig
Minnena finns kvar.

Jämför begravningsbyråernas offerter innan du bestämmer dig

Vi på Begravo.se hjälper dig att komma i kontakt med rätt begravningsbyrå. Du behöver bara fylla i ett formulär och det är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Kom igång

Top